Bevezető Hírek Gömbpanoráma képek Ismertetők Útmutató Támogatóink Elérhetőség


Kiemelt partnereink

Relaxo Sportközpont


A megjelenítő telepítéséhez kattintson ide!
Körpanoráma.hu - Professzionális virtuális séták

Panoráma képek Szegedről

Szeged városának honlapja


Szeged város történelme

Szeged városa Magyarország déli részén az Alföldön található. A város két folyó, a Tisza és a Maros összefolyásánál alakult ki. Kevesen tudják, de Szeged az ország legmélyebben fekvő városa. A város a 19. századra vált egységessé a környező mocsarakban kialakult 3 szigetből.

Szeged környéke már Kr. e. 5000 óra lakott. A római császárság alatt is fontos szerepet töltött be a só és aranyszállítási útvonal egyik állomásaként. Egyes feltételezések szerint Attila fő pihenőhelye is a környéken lehetett.

A folyók találkozása miatt adottak voltak a feltételek egy település, majd későbbiekben egy város kialakulásának. Már a régi korokban is fontos volt a hajózás, és már a 12. században is találhatunk Szeged városára való utalást a régi oklevelekben. Szeged fejlődését az is elősegítette, hogy királyaink is támogatták és értékelték a vízi szállítást, ezzel felgyorsítva a település gyarapodását. Mint a régebbi időkben ekkortájt is, elsősorban a sószállító hajók pihenőhelyeként és sólerakodó helyként szolgált. Bár a környező földek alkalmasak voltak a földművelésre, a város lakóssága főleg állattenyészéssel foglalkozott. Az 1600-as évek elején Szeged már 7000 lakossal büszkélkedhetett.

A török hódoltság idején a lakosság egy része más településekre költözött át és a környező területekről elsősorban délszláv népek érkeztek a városba. Jelentőségét továbbra is megőrizte hiszen kincstári városként tartották számon.

Az 17. században a legtöbb feljegyzés továbbra is a só szállítási és tárolási feladataival kapcsolatban található Szegedről és ekkortájt kapja vissza a szabad királyi város rangját is. 1719-ben szabadalomlevél és címer birtokosává válik Szeged, amit a mai napig is Szeged napjaként ünnepelnek a lakosok május 21-én. A város a régi időkben mással is kivívta azt, hogy ne felejtsék el a nevét, hiszen közel 20 évig zajlottak boszorkányperek Szegeden.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején ismét fontos szerepet kapott Szeged, hiszen itt volt az akkori kormány utolsó székhelye is, és a városban mondta el Kossuth Lajos az egyik híres beszédét is. 1869-ben indul el Szeged város ma is méltán híres szalámigyárának elődje, Pick Márk boltja. 1879 szomorú évszámként szerepel a város történelmében hiszen ekkor éri Szegedet az egyik legnagyobb árvíz, ahol a város nagy része szinte teljesen elpusztul. Ferenc József személyesen látogat a városba, és ígéretet tett az újjáépítésre. Ez rövid idő alatt meg is történt és egy szép és modern kialakítású város jelent meg a látogatók előtt. Rácsodálkozhattak a körutas és sugárutas szerkezetre amit ekkor alakítottak ki. Mivel több európai város is komoly segítséget nyújtott Szeged talpra állításában, tiszteletből a Nagykörút 1-1 szakasza ezen városok neveit viselik (Berlin, Bécs, London, Brüsszel, Róma, Párizs). A Szovjet megszállás alatt jelenik meg egy új szakasz név is Moszkva névvel.

Az első és második világháború alatt sok szenvedés éri a város lakosait. A folyók találkozása miatt, mivel fontos közlekedési csomópont is, számos bombázás éri a várost és a vasúti pályaudvart is. Az igen fontos vasúti hidat a német csapatok felrobbantják és azóta sem sikerült pótolni Szeged ezen hiányosságát. A háborúk után Szeged fejlődése a könnyűipar és az élelmiszer termelés felé fordult és hamarosan a környék központjává vált. A város fontosságát az is tovább javította, hogy a környéken nagy mennyiségű kőolajat találtak aminek kitermelése a mai napon is folyik.

A régi 1879-es árvíz emlékét egy köztéri kompozíció is őrzi aminek jelentősége még mostanában is előtérbe kerül. Utoljára 2006-ban emlékeztethette a környék lakosságát és a Szegedre látogatókat amikor is a folyó több mint 10 méterrel megáradt. Szerencsére a gátak és az azokat karbantartó lakosok kitartottak és megóvták a várost a pusztulástól. Ezt az alkalmat már kameránk is megörökítette és az oldalon hamarosan megtekinthetők az árvízről készült gömbpanoráma képek.vissza az előző oldalra